Skötselråd

När man väl skaffat en orientalisk matta vill man förstås att den ska hålla så länge som möjligt, eftersom en orientalisk matta kostar mer än de flesta ”vanliga” mattor. Det är därför viktigt att man har koll på hur man egentligen sköter om en orientalisk matta på bästa vis. De exakta skötselråden kan förvisso variera lite från matta till matta, men här kommer en sammanfattning av några saker som stämmer för de flesta orientaliska mattor åtminstone:

Ställ helst inte möbler på mattan
Eller om du gör det, rotera åtminstone mattan så ofta du orkar och hinner, för att förhindra slitage på mattan!

Dammsug alltid orientaliska mattor i luggens riktning
Detta gör nämligen att skador och slitage minimeras. Detta är en vanesak, som man dock snabbt vänjer sig vid, när man väl äger en orientalisk matta.

Skötselråd mattor
Skaka inte mattorna för ofta och för kraftigt
Detta kan nämligen leda till skadliga vågrörelser i mattan, som med tiden leder till slitage. Vi menar förstås inte att man inte kan röra mattorna alls, men kraftiga skakningar kan alltså vara till mer skada än nytta!

>>> Klicka här för att se hela sortimentet


Rengör endast mattan på skonsamma sätt
Ett populärt sätt är t.ex. att lägga ut mattan i snön när det finns under vintern, då kommer man att se att snön tvättar av mattan en hel del smuts, då snön under kommer att bli grå. Det är i samband med detta även okej att piska mattan, men inte för våldsamt.

Lämna in mattan på ett auktoriserat tvätteri vid svåra fläckar
Detta är en betydligt bättre lösning än att försöka sig på att få bort fläckarna på egen hand, med massa hemmatrick, som faktiskt kan göra mer skada än nytta. Så låt proffsen göra jobbet istället, för att din matta ska hålla längre!

Tvätta inte mattan för ofta
Även detta sliter nämligen på din matta. Så tvätta den helst enbart när det verkligen behövs. Vartannat år är t.ex. en vanlig takt bland ägare av orientmattor. Dock är det inte heller bra att låta mattan bli genomsmutsig, eftersom mattan då måste tvättas mer på djupet, med tuffare tag, för att bli ren, vilket också sliter på den. Här gäller det alltså att hitta en bra balans, beroende på hur mycket mattan brukar smutsas ned.