Att tänka på

Att köpa en orientalisk matta kan vara en riktigt bra affär, då många av dessa mattor behåller sitt värde otroligt väl, men samtidigt är det ju så att de flesta inte köper orientaliska mattor så ofta, vilket gör att man inte nödvändigtvis har så bra koll när det är dags att skaffa den där drömmattan. För att underlätta för dig som känner att du inte vet vad det är du ska tänka på när du köper orientaliska mattor kommer därför här några tips:

Titta på materialet som använts för att tillverka mattan

Detta kommer nämligen att påverka hur hållbar mattan är, hur den kommer att åldras, och så vidare. Materialet är därför av yttersta vikt i sammanhanget. Fårull är det mest populära materialet för orientaliska mattor, men även t.ex. olika fårullsblandningar och andra material är populära och värda att överväga. Silkesmattor och bomullsmattor kan mycket väl vara riktigt fina, men de är inte lika hållbara som ullmattorna, vilket man bör ha i åtanke.

>>> Klicka här för att se hela sortimentet


Vilka färger som finns i mattan och hur de åstadkommits

Mattor vars garn färgats enbart med hjälp av naturfärger anses nämligen vara mer exklusiva än de där syntetfärger och liknande använts. Ju fler klara färger på en orientalisk matta, desto bättre!

Titta på mönstret

Mönstret på en orientalisk matta kan nämligen ge dig viktiga ledtrådar gällande var mattan kommer ifrån, och så vidare. Ett mer komplicerat mönster ökar dessutom mattans värde, då det är mer tidskrävande att skapa ett väldigt detaljerat mönster. Mycket tid läggs dessutom på att förfina komplicerade mönster.

Fundera på var du kommer att lägga mattan

Detta kan nämligen påverka vilken orientalisk matta som passar dig bäst. Om möbler kommer att stå på mattan kommer den t.ex. förmodligen att slitas ut snabbare, så du behöver satsa på lite bättre kvalitet, om du tänkt ha kvar mattan länge, och så vidare. Ju mer slitage mattan kommer att utsättas för, desto tyngre och kraftigare bör den vara.

Köp endast orientaliska mattor av seriösa återförsäljare

Annars är det nämligen lätt hänt att man betalar alldeles för mycket för mattan i onödan. Se t.ex. till så att du har returrätt på mattan, så att återförsäljaren är känd, helst för att ha sålt just orientaliska mattor länge, och så vidare. Då slipper du oroa dig över om du kastat pengarna i sjön eller inte. Gör helt enkelt så mycket research du bara orkar om de återförsäljare som intresserar dig!